Niet: In paniek raken als je opeens zwaarder bent geworden
Het hoeft niet perse te betekenen dat het gewicht wat erbij is gekomen ook echt vet is. Meestal is het gewoon vocht wat je vasthoudt!


Wel: Hou je streefgewicht dichtbij je eigen gewicht
Een streefgewicht is een gewicht wat je wilt bereiken. Indien je je streefgewicht dichtbij je eigen gewicht houdt, is dit veel makkelijker te bereiken. Je wordt sneller beloond. Nadat je je streefgewicht hebt bereikt kun je altijd weer een nieuw streefgewicht uitkiezen!


Niet: Verbergen dat je wilt afvallen
Doe niet zo sneaky. Iedereen wil tegenwoordig afvallen. Er is dus niks raars aan dat jij dat ook doet. Dus stop met liegen, stop met sneaky doen. 'Ik wil een paar kilo afvallen', is het gouden antwoord. Triggy? Zeg dan dat je een wat gezondere leefstijl wilt, daar heeft niemand wat op tegen.


Wel: Voldoende uren slapen
Slaap helpt je om hormonen zoals ghreline (hongerhormoon) enleptine (hormoon dat je verzadiging regelt) in balans te houden. Als je te weinig uren per nacht slaapt, dan neemt je ghrelinegehalte (en dus je hongergevoel) toe. Ook neemt je leptinegehalte af. Daardoor raakt je verzadigingsgevoel in de war.


Niet: Meer slapen = meer afvallen
Hoe meer je slaapt, hoe meer je afvalt. Niet dus! Gewoon je normale portie slaap houden en absoluut niet korter dan dat!


Wel: Maak een motivatie lijst
Er is vast een reden waarom je wilt afvallen. Schrijf het op, maak een lijstje. Dat helpt je overzicht en rust te creëren, zowel in je hoofd als op papier.


Wel: Maak een lijst met regels
Schrijf op wat je wel en niet mag van jezelf. Ontneem jezelf niet te veel, want dat werkt averechts. Dan krijg je veel eerder eetbuien: iets wat slecht is voor je lichaam en voor de lijn.


Niet: Wees hard voor jezelf
Te hard zijn voor jezelf werkt niet. Vroeg of laat komen je al die verloren kilo's er weer aan als je dat doet. Uiteindelijk komt er een moment dat je de verleiding van je favoriete eten niet kunt weerstaan en dan lukt het je ook niet meer om het bij een aantal happen te houden. Het is een wisselwerking van elkaar.


Wel: Beloon jezelf
Jezelf belonen met iets leuks werkt goed om eetbuien te voorkomen! Make up, een kledingstuk, maakt niet uit wat.


Niet: Straffen
Is het je niet gelukt? Dit leven is al een strafkamp, dan gaan we ook niet nog eens extra straffen ondergaan. We gaan vanaf nu gewoon weer verder, dag verleden!


Wel: Plan je eetmomenten in
Het is veel makkelijker om van te voren alles in te plannen, wanneer en wat je gaat eten, dan dat je zo min mogelijk of zo gezond mogelijk probeert te eten.


Wel: Hou een eetdagboekje bij
Dit geeft je overzicht over je eetgewoonten en dan kun je goed kijken wat je zou willen veranderen. Het kan je tevens ook helpen minder vaak slechte dingen te eten omdat je het anders permanent op je eetdagboekje staat.


Wel: Neem de tijd
We willen het liefst in één klap van al ons vet af zijn. Echter is dit de valkuil voor iedereen die wil afvallen. Neem de tijd, dan hou je het veel langer vol.


Niet: Meerdere keren per dag wegen
Als je jezelf wilt wegen, dat wil je weten hoeveel JIJ weegt, toch? Meerdere keren per dag wegen heeft dus totaal geen zin, want dan weeg je 'jij + eten + drinken'. Dat ben jij niet, dus wat is dan het nut om jezelf te wegen?


Wel: 's Morgens wegen
Weeg jezelf 's morgens, kleding uit, nadat je naar het toilet bent geweest, en eet of drink van te voren niks. Dan ben je 100% puur en is het getal op de weegschaal het betrouwbaarst.


Niet: Wegen als je ongesteld bent
Als je ongesteld moet worden of het al bent, weeg je altijd zwaarder dan dat je normaal weegt. Het aantal grammen kan zelfs tot kilo's oplopen, dus het is verstandig om het wegen over te slaan op deze momenten.© 2018 - 2022 Pretty Skinny. All rights reserved.